Bugün mermercilikten termale, yumurtadan sucuk ve kaymağa kadar birçok ürünle ülke ekonomisinde değer yaratan Afyonkarahisar, maden suyu sektöründe de ‘varım’ diyor. Kentteki iki markadan biri olan Avşar Maden Suyu, günlük 2 milyon şişe üretim kapasitesi ve 40 ülkeye ihracatıyla önemli bir aktör olarak sektörde yerini almış durumda. Bünyesinde Avşar Maden Suyu’nun yanı sıra mermer alanında Demmer, makine üretiminde ise Demmak’ı barındıran Demirci Hacı Ömer Oğulları Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel’le hem maden suyu sektöründeki durumu, hem de diğer sektördeki yatırımlarını konuştuk.
40 ÜLKEYE İHRACAT
Avşar Maden Suyu, sektörün genç bir firması. Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinin merkezine 3 kilometre mesafedeki Avşar Deresi mevkisinde boşa akan maden suyu kaynağını değerlendirmek adına Şuayp Demirel tarafından 2015’te kurulmuş. Ar-Ge’ci, yenilikçi ve inovasyoncu kişiliğiyle de tanınan Demirel’in kurduğu Avşar Maden Suyu, bugün 20’ye yakın ürün çeşidiyle Amerika’dan Güney Afrika’ya, Çin’den Avustralya’ya kadar yaklaşık 40 ülkeye ihracat yaparak ülkeye kazandırıyor.
HEDEF 1.5 MİLYAR ŞİŞE
“Türkiye’nin de 81 ili ve 7 bin köyünde varız” diyen Şuayp Demirel ekliyor: “Şu anda kurulu kapasitemiz günlük 2 milyon adet, yıllık ise 600 milyon… Çok farklı ürün yapıyoruz. Sade maden suyumuzun yanı sıra sirkeli, mango&ananas, karadut&frenk üzümü, karpuz&çilek gibi aromalı maden sularımız da bulunuyor. Bunlara en son mojitoyu ekledik. Bunlar yenilikçi kimliğimizin ürünleri.”
Demirel’in bir de iddiası var. Sirkeli maden suyunu Türkiye’nin milli içeceği yapmak! Afyonkarahisar’ın bir değeri olan maden suyunu da dünyanın dört bir yanına ulaştırmayı kendine hedef olarak belirleyen Şuayp Demirel, “Pazarda yavaş yavaş büyümek istiyoruz. Üretimde ise amacımız kapasitemizi yıllık 1.5 milyar şişeye çıkarmak. 2024 sonunda 3’üncü üretim hattımızı kuruyoruz. Böylece yıllık 1 milyar şişeye ulaşacağız. 5-6 yıl içinde de 1.5 milyar şişeye ulaşmak istiyoruz. Gündemimizde ayrıca litrelik ambalajlar da var” diyor.
GÖRENLERE ‘YOK DEVE’ DEDİRTTİ
-Demirci Hacı Ömer Oğulları Şirketler Grubu’nun ilk göz ağrısı Demmak… Temelleri 1944 yılında küçük bir atölyede imalatıyla başlayan Demmak bugün ise mermer sektörünün ihtiyacı olan makineleri üretiyor. Demmak’ın bu alandaki son atılımı ise 29 Ekim 2019’da ‘Deve’ markalı ilk Türk kaya kamyonu olmuş. Yenilikçi kimliğini burada da gösteren Şuayp Demirel, “Şu an ayda 1 tane kaya kamyonu üretebiliyoruz. 1997’den bu yana bu kamyonun üzerinde çalışıyorum, 2011’den beri de ciddi manada yedek parçalarını yapmaya başladım. 2019’un Ocak ayında kamyonu yapmaya karar verdim ve 29 Ekim 2019’da bu kamyonu kendi imkanlarımla yaptım. İnsan kaynağı aynı, kullandığım teknolojik kaynaklarım aynı. Diğer klasik kamyonlara göre arızası olmayan bir araç. Karda, yağmurda, çamurda ve eğimli arazide çalışabiliyor. Çok ihtiyaç duyulan stratejik bir araç olduğu için bunu yapmaya karar verdim. Yerli kaya taşıma kamyonumuz full otomatik 6 ileri şanzımana sahip” diyor.
Şuayp Demirel’in yurt dışı vizyonuyla birlikte 1982’de ilk mermer ihracatı İtalya’ya gerçekleştiriyor. 1993’te ise Demirel, eşiyle birlikte tahta bavullarla birlikte Amerika’da bir fuara katılıyor. Oraya da ihracata başlıyor. Buradan aldığı güçle de grubun mermer şirketi Demmar da bugün birçok ülkeye ihracat yapıyor.
AVŞAR İSMİNİN HİKÂYESİ
-Şuayp Demirel, Avşar isminin hikayesini şöyle anlatıyor: “O bölgede Avşar boyları yaşarmış. Bu nedenle oradan geçen bir derenin ismi Avşar Deresi. Biz de bu nedenle Avşar ismini tercih ettik. Hatta içinde Türkçe karakter ‘ş’ harfi olması nedeniyle bu ismi önermediler. Ama tam da bu nedenle ihracata yollayacağımız markamızın bu olması gerektiğine karar verdik.”
-Avşar Maden Suyu’nun dikkat çeken şişe tasarımında da Şuayp Demirel’in imzası bulunuyor. “Su hayattır ve yaşamın da başlangıcıdır sözünden ilham aldım. Su damlasından esinledim ve şişenin mühendislik tasarımını ben yaptım” diyen Demirel, endüstriyel tasarımın ise Amerika’da yapıldığını söylüyor.
-Türkiye maden suyu sektörü 2022’yi 200 milyon ihracatla kapatırken, bu yılın 11 ayında ise 150 milyon dolarlık dövizi ülkeye kazandırdı.
-Türkiye’de kişi başı maden suyu tüketimi Avrupa’nın çok gerisinde, 14 litre civarında.