Türkiye’nin ‘Kırmızı Kitap’ı güncelleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesinin güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği harekete geçti. Gizliliği nedeniyle kamuoyunda, “Kırmızı Kitap” olarak da anılan belgenin güncellenmesine yönelik Bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler istenmeye başladı. Çalışmaların ardından konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında, nisan ayının başında yapılması planlanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’yle ilgili süren çalışmalara ilişkin son bilgileri CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan aktardı. Arda Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

Kimileri ona ‘kırmızı kitap’ kimileri ona kimileri ‘devletin gizli anayasası’ diyor. Ancak gerçek adı Milli Güvenlik Siyaset Belgesi. O belgenin güncellenmesi için çalışmalar başlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği harekete geçti.

Önümüzdeki süreç şöyle ilerleyecek. Öncelikle genel sekreterlikle ilgili bakanlıklardan ve kuruluşlardan görüşler istenmeye başlandı. Bu görüşler toparlanacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisine sunulacak. Nisan ayının başında yapılması beklenen Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda ise nihai kararın verilmesi, o çalışmaların ele alınması bekleniyor.

SİYASET BELGESİ’NE GİREN İFADELER

Aslında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni Milli Güvenlik Kurulu Bildirilerine giren bazı önemli ifadeler vardı. Salgın döneminde toplum sağlığına dikkat çekilmişti. Ayırıca ekonomik dalgaların olduğu dönemlerde ekonomik durumun da yine devletin bekasına ve güvenliğine yönelik tehdit oluşturabileceğine yönelik ilişkin ifadeler de Milli Güvenlik Kurulu açıklamalarında yer almıştı.

İÇERİK HİÇ AÇIKLANMADI

Yeni yapılacak çalışmada da yine oldukça geniş bir yelpazeden devletin iç ve dış karşılaşabileceği risklere ilişkin değerlendirmelerin olması bekleniyor. Bu belge Milli Güvenlik Kurulu Toplantıları’nda ele alınıyor. Belgenin içeriği şimdiye kadar hiç açıklanmadı. İki bölüm olduğu ifade ediliyor. Son olarak 30 Eylül 2019’da gerçekleştirilen Milli Güvenlik Toplantısında ele alınmıştı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir