Milliyet.com.tr/ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün toplanacak.
Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00’ten yüzde 30’a yükseltilmişti.
FAİZİN ARTMASI BEKLENİYOR
Merkez Bankası’nın bu toplantıda da faiz artırımına devam etmesi bekleniyor. Odakta ise karar metninde verilecek mesajlar olacak. Sadeleşme ve sıkılaşmaya dair ipuçları aranacak.
PPK BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI
TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35,00 arasına yer aldı.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı politika faizi kararında piyasada politika faizinin 250 baz puan artırım yapılarak %32,50 seviyesinin yükselmesi bekleniyor.
MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMI HIZINI YAVAŞLATIR MI?
Jeopolitik riskler ülkeyi direk ilgilendirmiyorsa etkisinin sınırlı olduğu görüşündeyiz. TCMB’nin faiz kararı daha etkili olabilecek bir argüman olduğu kanısındayız.
YIL SONU FAİZ TAHMİNİNİZ NEDİR?
Mart 2024’te seçimlerin oluşu, seçim tarihinin git gide yaklaşması, enflasyonla mücadele, pozitif reel getiriye 10 seneden sonra ulaşılacak olması, ortodoks politikalara geçiş mottasında TCMB’nin önden yüklemeli bir faiz artışına giderek 500 baz puan faiz artırımında gideceğini ve yılsonuna kadar bu seviyenin korunacağı görüşündeyiz.
Enflasyonun konuşulduğu zaman diliminde faizlerin ne olması gerektiği sorusunun cevabının pozitif reel getiridir. Pozitif reel getiri yakalandıktan sonra bunun sonuçları takip edilir ve buna göre Merkez Bankaları argümanlarını kullanmaya karar verir. Pozitif reel getiri üzerinde ne kadar çok faiz artırılırsa ekonomik aktivite üzerinde o derece baskı yaratılır ve bu durumda istenilen bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Ekonomik aktivitenin korunması, enflasyonla mücadele kapsamında ve öngörülebilir ortodoks politikalara geçme açısından faiz artırımında alanın daraldığı kanısındayız.
MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI SONRASI ALTIN, DOLAR VE BORSADA YÖN NE OLUR?
Bu soruda jeopolitik riskleri arındırdığımızda Merkez Bankası faiz kararında aslında pozitif reel getiriye geçileceğinden ötürü piyasalarda bir kar realizasyonu görülebilir. Ardından borsada bir toparlanma göreceğimiz düşüncesindeyiz. Dolar ve altında da yönün bozulmayacağı görüşündeyiz. Jeopolitik riskler gündeme geldiğinde ise borsamızda tekrar bir düşüş hareketi görebiliriz. Altın ve dolarda da değerlenmeden bahsedebiliriz.